Mor Soğan Pek Çok Ülkeden Talep Görüyor
Balık soğanı olarak da bilinen mor soğana Avrupa, Arap ve Orta Doğu ülkelerinden talep yağıyor.
"Mor Soğan Pek Çok Ülkeden Talep Görüyor & Blog"
Avustralya ve Sicilya ile Türkiye'de 5 kırsal mahallede yetiştirilen, yumuşak, sulu ve tatlı olup genellikle balığın yanında tüketilmesi sebebiyle “balık soğanı” olarak da bilinen mor soğan Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden talep görmeye başladı.
Bu soğan türü Türkiye’de yalnızca Kapıdağ bölgesinde yetişiyor ve geçtiğimiz yıl Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işareti alınan mor soğanda hasat dönemi devam ediyor. Ballıpınar Mahallesi Muhtarı Necmi Sezer, mahallelerinde ortalama 500 ton mor soğan üretimi yapıldığını bildirdi.
Mahalle Muhtarı Sezer, bu yılın verimli geçtiğini belirtirken köyün öncelikli geçim kaynağının mor soğan olduğunu söyledi.
“Köy halkı olarak soğanla yatıp soğanla kalkıyoruz. Geçimimiz tamamen bu ürüne bağlı. İnşallah bereketli bir sezon geçireceğiz. Fiyatlar da iyi olursa üretici için güzel bir sezon geçecek demektir.” şeklinde konuşan Sezer, mor soğana yurt dışından gelen taleplerin son derece mutlu edici olduğunu ifade etti.
Köye 300 dönüm civarında mor soğan ekimi yapıldığını aktaran muhtar, bu rakamın yaklaşık 500 ton rekolteye tekabül ettiğini açıkladı ve durumdan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Ayrıca bu üretime göre geçtiğimiz yılın ikiye katlandığını söyledi.
Öte yandan Erdek Ticaret Odası Başkanı (ETO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Turizm Kurulu Başkanı Özlem Sarı da konuyla ilgili bazı açıklamalar kaydetti. Sarı, ticaret odası olarak mor soğanla ilgili amaçlarının rekoltenin arttırılarak sürdürülmesi ve üreticinin daha iyi gelir elde etmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.
Sarı, açıklamasında mor soğanın gerçek eder değerine kavuşup böylelikle köylünün ektiği üründen para kazanmasını istediklerini belirtti.
Mor soğanın 80 yıllık geçmişe sahip ata tohumlarının mevcut olup bunların korunması gerektiğini belirten Sarı, ardından sağlıklı tohumlarla ekim yapılması gerektiğini söyledi. Bununla birlikte mor soğanın saklama koşullarıyla ilgili çeşitli yöntemlerin olması gerektiğinin altı çizildi.
“Soğuk hava depolarında bekleterek dilimlenmiş veya kavrulmuş halde muhafaza edip pazarlamamız lazım. Soğanımızda bu yıl beklenen rekolte geçen yıldan daha yüksek, geçen yıl çok yağışlı geçtiği için ekimlerde problemler yaşamıştık. Bu yıl kalite çok üst düzeyde, onun için beklenen hasat da çok başarılı olacak.” ifadelerini kaydeden Sarı, soğanın yurt dışından oldukça fazla talep gördüğünü ifade etti.
Bundan 10 yıl önce İngiltere’ye bir satış gerçekleştirildiğini fakat devamının gelmediğini anımsatan Sarı, şimdi Avrupa ile bazı Orta Doğu ülkelerinden talep geldiğini açıkladı. “Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail ve Avrupa’nın bütün ülkelerinden mor soğana talep var. Önce iç piyasa talebini karşılayacağız sonra da ihracata bakacağız.” sözleriyle geleceğe yönelik planlarını paylaştı.